Doelstelling van de vereniging

De opzet van de vereniging is het promoveren van de betere modelbouw. Door een regelmatig onderling contact van de leden, het uitwisselen van ervaring en ondervinding, wordt het mogelijk te komen tot telkens unieke stukken, waarvan zowel het geheel als elk onderdeel verantwoord is.

Belangrijke aspecten zijn:

  • Het bestuderen van dikwijls historische gegevens over de bouw en geschiedenis van schepen en mechaniek. Deze kennis dreigt nu, in een tijd van elektronica en informatica, in een snel tempo verloren te gaan. Haar behouden is belangrijk, zeker voor onze jeugd.
  • De beheersing van een reeks handvaardigheden is nodig: kennis van bewerkingstechnieken van hout, kunststoffen, polyester en epoxymaterialen; soldeer- en lastechnieken, planlezen, schildertechnieken, begrip voor de werking van electriciteit, elektronica en mechanica en een voldoende kennis van wat met de scheepvaart te maken heeft.
  • De keuze van scheeps- of treinmodellen wordt allicht verklaard door het feit dat de originelen meesterstukken van mechaniek waren, en door de nostalgie van verre reizen, die door de zee gesuggereerd wordt.
  • We wensen hier ook het artistieke aspekt van modelbouw te onderlijnen. Het is onze overtuiging dat iedere modelbouwer zijn model maakt tot een individueel kunstvoorwerp, waarbij een eigen aanvoelen en interpretatie van het onderwerp gebeurt. Geen twee modellen zullen dezelfde indruk geven, en ieder stuk zal dan ook een unieke uiting zijn van het kunnen van zijn bouwer. Het gaat hier feitelijk, zoals in de beeldhouwkunst, over driedimensionale kunstvoorwerpen, en het feit dat ze werkend zijn, en bewegen, geeft hen een vierde dimensie. We menen dat dit artistiek aspekt een belangrijk punt is in de aantrekkingskracht voor de modelbouw. Bij onze leden wordt niet zozeer geduld verwacht, maar vooral de wil en het doorzettingsvermogen om eigenhandig een uniek te creĆ«ren en te realiseren.
  • De sociale aspecten van dergelijke vrijetijdsbesteding zijn evenmin te ontkennen, en vooral naar de jongeren toe is een zinvolle, creatieve en leerrijke hobby een belangrijke waarde. Hieraan wil de vereniging tegemoet komen.

Bijeenkomsten

Elke tweede vrijdag van de maand is er een bijeenkomst in ons clublokaal aan de Molenveldlaan 4 te Edegem in Centrum De Schrans. Hier kan je terecht voor een gezellige babbel, het bekijken van in aanbouw zijnde werkstukken, allerhande demonstraties, of voor het raadplegen van de uitgebreide bibliotheek.

Bezoeken aan manifestaties, andere clubs en uitstappen alsook deelname aan andere tentoonstellingen staan ook regelmatig op de agenda.

Ons Clubblad

Verder wordt maandelijks ons clubblad verspreid onder de leden.

In dit qua opmaak bescheiden maar goed gestoffeerd blad vind je artikelen over nieuwigheden, verbouwingen, beschrijvingen van werk van leden, grootbedrijf, en uiteraard alle berichten omtrent het clubleven zelf, evenals een uitgebreide evenementenagenda.

Zo…

Wat ook uw interesse is: techniek, mekaniek, houtbewerking en niet te vergeten modelbouw, bij KMYCA ben je welkom, en vind je vast “geloofsgenoten”!!

KMYCA is geen superclub, maar wordt “gemaakt” door wat ieder – hoe bescheiden ook – aanbrengt.
Door de vele aanvullende activiteiten is KMYCA dan ook de meest veelzijdige Vlaamse modelbouwvereniging.
  • Wens je de KMYCA beter te leren kennen, neem dan geheel vrijblijvend contact op met het secretariaat (zie adres hiernaast). Je kan dan een brochure aanvragen waarin alle gegevens over de data van bijeenkomsten staan.
  • Je kan ook vrijblijvend een afspraak maken om een bezoek aan het lokaal te brengen.
  • Je mag ook een mailtje sturen voor info of opmerkingen over deze pagina’s aan kmyca vzw.