“Loozen Boer ” 27 januari 2024

Afdeling RC Vrachtwagens

Fotogalerij van onze activiteiten.

Ontstaan

Twee modelbouwers wilden eens iets anders, schaften zich een bouwdoos aan van een op afstand bestuurde vrachtwagen en gingen aan het sleutelen. Toen de wagens in elkaar stonden en konden rijden, was de vraag en wat nu ?

Aarzelend werd in de reeds bestaande club er aan gedacht een afdeling “vrachtwagens ” in het leven te roepen. Het motto ” zien doet kopen en naäpen ” bracht andere leden in de ban van vrachtwagens. We spraken toen van zomer 1993.

Aanvankelijk werd er buiten gereden naast ons vaarwater. Nieuwe leden boden zich aan en de sectie groeide.

Aangezien België nu niet het ideale land is voor weersvoorspellingen en aangezien modelvrachtwagens niet tegen de regen kunnen, werd een zaal gezocht om overdekt te kunnen rijden. Die zaal werd gevonden en vanaf mei 94 komt de afdeling eenmaal per maand samen op een rijdag.

Rubberen matten vormen een parcours, demonstratierijden en behendigheidsoefeningen behoren tot de mogelijkheden tijdens die rijnamiddag.

Ondertussen zijn we reeds zover dat de leden aan “zelfbouw” doen wat inhoudt dat, op enkele stukken na en voor sommigen alles, zelf wordt gemaakt. De minitrucks zijn net zoals hun grote voorbeelden robuust en betrouwbaar en worden meestal gemaakt van aluminium. Andere materialen zijn niet uitgesloten.

Vanzelfsprekend zijn ze uitgerust met alle functies van de originele vrachtwagens, zo werken o.a. de dimlichten, grote lichten, stoplichten, achteruitrijlichten alsmede de mistlampen en richtingsaanwijzers. Zelfs het gedreun van een zware dieselmotor is te horen.

Ook technisch zijn de vrachtwagens meesterwerken. Zo hebben ze werkende differentiëlen aan de achterassen en eventueel voorassen.

Het blijft niet bij het bouwen van Trucks ook kranen, bulldozers, graafmachines en heftrucks behoren tot ons wagenpark.

De schaal

De meest gangbare schaal is 1/16 wat andere schalen niet uitsluit. Het parcours is voorzien voor de schaal 1/16 en 1/14,5.

De afdeling neemt ook deel aan tentoonstellingen en demonstraties en gaat op bezoek , in binnen- en buitenland, bij bevriende clubs.

Contactadres

Gerard Jansen

0476/43 48 72

gerard.jansen1@telenet.be